Iarna își intră în drepturi! Ninsoare, lapoviță și frig în următoarea perioadă. Prognoza meteo în intervalul 4-17 decembrie

Iarna își intră în drepturi! Ninsoare, lapoviță și frig în următoarea perioadă. Prognoza meteo în intervalul 4-17 decembrie
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 04/12/2023, 18:09

Iarna își intră în drepturi! Ninsoare, lapoviță și frig în următoarea perioadă! Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 4 – 17 decembrie 2023. 

Banat

Pe parcursul primei săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de alternanțe, cu valori apropiate de și sub cele normale în această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 5…7 grade, mai scăzute în jurul datei de 7 decembrie (3…5 grade) și medii ale minimelor de -4…0 grade, mai ridicate în jurul datei de 7 decembrie (2…4 grade).

Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluție mai constantă a temperaturilor care se vor situa în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, cu medii ale maximelor de 4…6 grade și minime în jurul a 0 grade. Probabilitatea de precipitații va crește începând cu data de 7 decembrie și se va menține ridicată până la finalul intervalului.

Crișana

În prima săptămână vor fi alternanțe importante între zile, cu valori apropiate și sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 5…7 grade, mai scăzute în jurul datei de 7 decembrie (3…4 grade) și minime de -4…-2 grade, mai ridicate în jurul datelor de 7 și 8 decembrie (0…2 grade) mediat regional.

Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluție mai constantă a temperaturilor care vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice primei decade a lunii decembrie (maxime de 4…6 grade și minime de -2…0 grade). Probabilitatea de precipitații va crește începând cu data de 7 decembrie și se va menține ridicată până la finalul intervalului.

Transilvania

În prima parte a intervalului, regimul termic va fi caracterizat de alternanțe importante între zile, cu maxime de 2…4 grade, mai ridicate în jurul datei de 6 decembrie (5…7 grade) și minime de -8…-3 grade, mediat regional, mai ridicate în special în jurul datelor de 7 și 8 decembrie (-1…1 grad). Pentru cea de-a doua parte a intervalului se estimează o evoluție mai constantă a temperaturilor, cu maxime ușor pozitive și minime nocturne negative. Probabilitatea de precipitații va crește începând cu data de 7 decembrie și se va menține ridicată până la sfârșitul intervalului.

Maramureș

Pe parcursul primei săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de alternanțe importante între zile, cu maxime de 2…4 grade, mai ridicate în jurul datei de 6 decembrie (6…8 grade) și minime de -5…-2 grade, mediat regional, mai ridicate în special în jurul datelor de 7 și 8 decembrie (0…2 grade).

Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluție mai constantă a temperaturilor care se vor situa în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, respectiv maxime ușor pozitive, în medie de 2…4 grade și minime nocturne negative, în medie -3…-1 grad. Regimul pluviometric va fi caracterizat prin perioade în care precipitațiile vor fi frecvente și local mai însemnate cantitativ, cu o probabilitate mai mare în data de 8 decembrie.

Moldova

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de normele specifice perioadei, în medie se vor înregistra temperaturi maxime de 1…3 grade, iar minimele vor fi de -5…-2 grade. În a doua săptămână din interval, 11-17 decembrie, valorile termice se vor situa ușor sub cele climatologic specifice perioadei, astfel încât vor fi, în medie, maxime în jurul a 1 grad ziua și -5…-4 grade noaptea. Probabilitatea de precipitații se va menține crescută, până la finalul intervalului, începând cu data de 7 decembrie.

Dobrogea

Valorile termice vor crește treptat în primele zile din interval, când se vor situa ușor peste normele specifice periodei – vor fi maxime de la 4 până spre 8 grade și minime de la -2 grade spre 4 grade (mai scăzute în primele două zile). Până la sfârșitul primei săptămâni din interval, temperaturile vor avea ușoare oscilații, urmând ca din a doua săptămână să se resimtă o scădere a acestora, situându-se în jurul celor specifice perioadei.

Astfel, vor fi maxime de 4…5 grade și minime de -1…1 grad. În a doua săptâmână, tendința este de răcire treptată, cu valori ce se vor apropia de mediile multianuale. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 4 decembrie și, din nou, începând din 7 decembrie, până spre finalul intervalului.

Muntenia

Regimul termic va fi apropiat de normal în prima săptămână, cu maxime cuprinse între 3 și 7 grade și minime ce se vor încadra între -5 și 3 grade. Temperatura aerului va marca o ușoară creștere în a doua săptămână, cu maxime cuprinse între 3 și 9 grade și minime de -2…4 grade. Precipitațiile vor fi deficitare, cu excepția intervalului 7-11 decembrie, când vor fi posibile cantități de apă mai însemnate, predominant sub formă de ploaie și lapoviță.

Oltenia

Temperaturile se vor menține apropiate de cele normale în prima săptămână, cu maxime cuprinse între 3 și 7 grade și minime ce se vor încadra între -6 și 3 grade. Regimul termic se va menține apropiat de normal în a doua săptămână, cu valori ce vor oscila ușor (maxime de 3…9 grade și minime de -3…4 grade). Precipitațiile vor fi deficitare în cea mai mare parte a intervalului, dar în intervalul 7-11 decembrie vor fi posibile cantități de apă moderate, predominant sub formă de ploaie și lapoviță.

Vremea la munte

Vremea va fi rece pe parcursul întregului interval, cu temperaturi apropiate de normalul perioadei. Astfel vor fi maxime cuprinse între -7 și 4 grade și minime ce se vor încadra între -14 și 0 grade, cu ger la altitudini de peste 1500 m. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalul 7-11 decembrie, când precipitațiile, predominant sub formă de ninsoare, vor putea fi moderate cantitativ.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...